ΜΠΟΥΡΕΚΙ ΧΑΝΙΩΤΙΚΟ

ΥΛΙΚΑ:

1 πακέτο φύλλο Σφολιάτας
1 κιλό πατάτες
1 κιλό κολοκυθάκια
3 κ.σ. φρέσκο ψιλοκομμένο δυόσμο
500 γρ. ξινομηζήθρα
500 γρ. ανθότυρο θρυμματισμένο
3/4 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3/4 φλ. ελαιόλαδο
1φλ. γιαούρτι στραγγιστό
2 μεγάλα αβγά

Για την επιφάνεια της πίτας
λίγο ελαιόλαδο
2 κ.σ. σουσάμ

Image

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Κόβουμε σε πολύ λεπτές τις πατάτες και τα κολοκυθάκια, τα βάζουμε σε μπολ κι αλατοπιπερώνουμε. Λαδώνουμε με πινέλο το ταψί και απλώνουμε ένα φύλλο παγωμένη σφολιάτα. Φροντίζουμε να καλύπτει η σφολιάτα τα πλαϊνά του ταψιού, ώστε να φυλακίσουμε μέσα τη γέμιση. Επειδή η σφολιάτα έχει ελαστικότητα, την τεντώνουμε λίγο, ώστε να καλύψουμε τα τοιχώματα. Στρώνουμε τις μισές πατάτες, πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι. Στρώνουμε τα μισά κολοκύθια, πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι. Στρώνουμε τη μισή ξινομυζίθρα και το μισό ανθότυρο. Επαναλαμβάνουμε μια φορά τις στρώσεις με τα υπόλοιπα υλικά, όπως πριν: πατάτα, αλεύρι, κολοκύθι, αλεύρι, τυριά.

Σε μπολ χτυπάμε το ελαιόλαδο με τα αυγά, το γιαούρτι, το υπόλοιπο αλεύρι και το δυόσμο. Αλατοπιπερώνουμε το χυλό. Περιχύνουμε το μπουρέκι. Καλύπτουμε με τη δεύτερη κρύα σφολιάτα και τσιμπάμε τις άκρες, ώστε να κολλήσουν τα δύο φύλλα. Με κοφτερό μαχαίρι χαράζουμε την επιφάνεια της σφολιάτας, ώστε να φεύγουν οι υδρατμοί. Με πινέλο αλείφουμε την επιφάνεια με ελάχιστο λάδι και πασπαλίζουμε με το σουσάμι. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 220 C στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα ή στους 200 C με αέρα, στη μεσαία σχάρα. Μετά από τα πρώτα 10′ του ψησίματος χαμηλώνουμε στους 180 C ή στους 160 C, αντίστοιχα, και συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια και να ξεκολλήσει η πίτα από τη βάση του ταψιού.